Spreekrecht slachtoffer

 • Gespecialiseerd in strafrecht voor slachtoffers
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Ook pro deo mogelijk
Bel gratis met één van onze juristen:

088 – 629 00 49

Neem vertrouwelijk contact op met onze intakebalie

Verstuur uw vraag en onze juristen nemen spoedig contact met u op.


  Ik ga akkoord met het privacy statement.
  Lees meer over onze werkwijze

  Bent u slachtoffer geworden van een misdrijf? Als u gebruik maakt van uw rechten als slachtoffer, kunt u tijdens de zitting uw verhaal vertellen in bijzijn van de rechter, verdachte en uw advocaat. In het algemeen geldt dat elk slachtoffer spreekrecht heeft.

  Onze slachtoffer advocaten hebben jarenlange ervaring in slachtofferzaken.
  Direct weten waar u aan toe bent? Neem dan contact op voor een gratis intakegesprek.

  Bel ons op 088 – 629 00 49 of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug.

  Heb ik spreekrecht?

  Of u spreekrecht hebt hangt af van het soort misdrijf dat u is overkomen.
  U heeft altijd spreekrecht bij:

  • Misdrijven waarvoor de strafeis 8 jaar of meer is
  • Andere misdrijven zoals: seksuele misdrijven, stalking, bedreiging en verkeersongevallen met dodelijke afloop of ernstig letsel als gevolg.

  Moet ik spreken, ook als ik niet wil?

  Nee. Het is uw recht om te spreken, maar u bent niet verplicht van uw spreekrecht gebruik te maken.

  Wat mag ik vertellen?

  Dat bepaalt u zelf. U mag spreken waarover u wilt. Over de gevolgen die het misdrijf voor u heeft gehad, maar ook over bijvoorbeeld de straf die de verdachte volgens u verdient.

  Wie mag er spreken?

  • Het slachtoffer
  • Nabestaanden: ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, nichten, neven,ooms en tantes (maximaal 3 personen).
  • Wettelijk vertegenwoordigers van een minderjarig slachtoffer.
  • Levensgezel en 1 ander familielid: als het slachtoffer/de nabestaande verstandelijk en/of lichamelijk niet in staat is om zelf te spreken
  • Een gemachtigde die namens het slachtoffer spreekt. Bijvoorbeeld een advocaat of een medewerker van Slachtofferhulp Nederland.

  Moet ik spreken, ook als ik niet wil?

  Nee u hoeft niet te spreken als u niet wilt. Het is uw recht om te spreken, maar u bent niet verplicht van uw spreekrecht gebruik te maken. U kunt ook iemand anders vragen uw verklaring voor te lezen, namens u. Dit kan een familielid, of vriend zijn, maar ook iemand van slachtofferhulp of een advocaat.

  Mag ik mijn verklaring voorlezen? 

  Ja. Uw verklaring is opgeschreven en kunt deze dan voorlezen tijdens de zitting. U zou er op het laatste moment voor kunnen kiezen niet te spreken, uw verklaring staat dan toch op papier.

  Mag ik ook alleen schriftelijk verklaren?

  Ja. Dit heet een schriftelijke slachtofferverklaring. Wanneer u hiervan gebruik maakt hoeft om niet bij de zitting aanwezig te zijn. Onze slachtoffer advocaten hebben ervaring in het opstellen hiervan. Al u hulp wilt bij het opstellen van een slachtofferverklaring, neem dan gerust contact met ons op.

  Wat gebeurt er met mijn schriftelijke verklaring?

  De rechter, officier van justitie en de verdachte kunnen uw verklaring lezen en uw verklaring komt in het strafdossier. Als u ervoor kiest om alleen te spreken dan komt er niks in het strafdossier.

  Hoe is het met mijn privacy gesteld?

  Bij sommige zaken kan de pers aanwezig zijn. Journalisten mogen zonder uw toestemming uw verklaring niet opnemen of u in beeld nemen. Ze mogen wel verslag doen van uw verhaal. Met een advocaat kunt bespreken wat de mogelijkheden zijn om uw privacy te beschermen.

  Kan ik ervoor zorgen dat er niks van mijn verklaring naar buiten komt?

  Ja, u kunt de rechter vragen om uw spreekrecht achter gesloten deuren plaats te laten vinden. Onze advocaten kunnen een verzoek daartoe voor u indienen, zodat u zeker weet da uw verklaring niet naar buiten komt.

  Kan ik als getuige worden opgeroepen?

  Ja, als u in uw verklaring informatie heeft gegeven over bewijs en wat er is gebeurd dan kunt u als getuige worden opgeroepen. Dat kan ook wanneer verklaring afwijkt van eerder gegeven verklaringen. De advocaat van de verdachte, maar ook de rechter kunnen hierover dan laten getuigen. Onze ervaren slachtoffer advocaten kunnen u hierop voorbereiden.

  Waarom zou ik gebruik maken van mijn spreekrecht?

  Uw spreekrecht kan u helpen bij het verwerken van het misdrijf. Het geeft u de kans om de rechter en de officier van justitie te laten weten wat er met u is gebeurd. En misschien nog belangrijker; het geeft u de kans om de verachte te laten weten wat het met u heeft gedaan. U kunt zelfs duidelijk maken hoe u tegen de zaak aankijkt en wat u een passende straf vindt.

  Wij helpen u graag met de voorbereidingen van uw spreekrecht, het opstellen van uw (schriftelijke) verklaring en begeleiden u tijdens de strafzitting.

  7 dagen per week bereikbaar:

  Maandag - vrijdag:  08:00 - 20:00 uur
  Zaterdag & Zondag:  12:00 - 16:00 uur

  De juiste advocaat voor uw situatie

  Wanneer u slachtoffer bent geworden van een overtreding of misdrijf dan dient u hiervan altijd eerst aangifte te doen bij de politie.

  Bent u slachtoffer geworden van een strafbaar feit, bijvoorbeeld een mishandeling? Een advocaat van LS Slachtoffer Advocaten kan u bijstaan in uw verzoek om een schadevergoeding voor geleden (letsel-) schade of bijstaan in getuigenissen, spreekrecht of een bezwaar te maken tegen een besluit om niet te vervolgen.

  Wij helpen u graag!

  Neem gratis en vertrouwelijk contact op met onze intakebalie.
  Bel ons op 088 - 629 00 49 of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug.

  7 dagen per week bereikbaar:

  Maandag - vrijdag:  08:00 - 20:00 uur
  Zaterdag & zondag:  12:00 - 16:00 uur

  Vind de juiste advocaat in elke regio

  Vestigingen: Amsterdam, Almere, Arnhem, Assen, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Utrecht, Zwolle.

  Bent u slachtoffer geworden?

  In veel gevallen wordt de rechtsbijstand betaald door de overheid! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  }

  Kosteloze intake

  Bel of mail ons voor een vertrouwelijke eerste intake of verwijzing naar de juiste advocaat.

  Pro Deo mogelijk

  Uw advocaat kijkt altijd of u in aanmerking komt voor een pro deo behandeling van uw zaak.

  7 dagen per week

  LS Slachtoffer Advocaten is 7 dagen per week bereikbaar. Ook 's avonds en in het weekend!

  Landelijk netwerk

  Landelijk netwerk van strafrechtadvocaten. Vind altijd de juiste advocaat bij u in de buurt.

  Slachtoffer van een strafbaar feit?

  Een advocaat van LS Advocaten Strafrecht kan u bijstaan in uw verzoek om een schadevergoeding, spreekrecht, getuigenissen of een bezwaar te maken tegen een besluit om niet te vervolgen.

   

  LS Slachtoffer Advocaten

  Bel gratis met onze juristen:

  088 - 629 00 49

  Vertrouwelijk contact met onze intakebalie


   Ik ga akkoord met het privacy statement.
   Lees meer over onze werkwijze